Friday, March 30, 2012

Memori Nasi Lemak.......


Inilah Air Tangan Mommylicious Deena for her daughters.Nasi Lemak!


        Al kisah....pasal nasi lemak,siapa yang tak pernah makan nasi lemak.Nasi lemak is very close to me, sebab it invokes the feeling of family togetherness.
Bibik Sumi aku introduce dia makan nasi lemak daun pisang haaa terus suka.Kalau Bibik Sumi tak pandai buat hmm tak tau lerr
Mak aku ,mak mentua aku dan aku sendiri siap ajar macam mana nak buat siap ngan sambal sekali .Penangan Nasi Lemak Malaysia terbaikk..When I was small, nasi lemak was often prepared on Sunday mornings. 
 Mak aku akan mula masak lepas solat subuh.That was a wonderful moment, aku ,abang,mak dan arwah babah makan  breakfast in a relaxed atmosphere as we didn't have school, and got to eat with our parents.Dan kini aku aplikasikan tradisi tu dengan my family pula..with my girls.They love Nasi Lemak.Kalau kat Somban dulu, all my aunts chipped in to help my Wan cook, which made us the,cucu's feel proud of their efforts.


     Tapi masakan Nasi lemak ni berbeza-neza dari setiap orang.Ada yg bubuh halba ada yg bubuh daun pandan atau batang serai nak bagi wangi.Terpulang,dan sambal ada dengan bawang,sotong kering atau ikan bilis.Mana mana pon ok.


Nasi lemak nih is a complete breakfast set that is both nutritious and easily available, nasi lemak appeals to people of all backgrounds and ages today.

Keunikan nasi lemak is apabila di bungkus ngan daun pisang dengan  kertas surat khabar..ntah kenapa kombinasi ni buat nasi lemak tu aroma dia membangkitkan selero.Kat Jitra,Kedah  kampung mak aku tahun 1988-89 macam tu lah..nasi lemak bungkus dengan ikan masin 40 sen.Bayangkan lah aku makan sampai RM1.20 hahaha.Taklah besar bungkusan tu tapi sedap.Ada ikan masin tuu adoii dengan samabal bawang..mana nak car sekarang nihh??But tinggal memori jer lah nasi lemak 40sen or 50sen.Semakin hari semakin mahal pulak nasi lemak ada yg sampai RM 5.Sebab ada ayam dan bagai.Someties we just need those basic nasi lemak kan.Tapi nasi lemak bungkus dalam foam pack or plastic pack tak feel authentic,kena daun pisang gak.



Sampaikan ada movie Nasi Lemak 2.0 from our local director and actors.You see, how Nasi Lemak is part of Malaysian.Ye lah kan ..ada Rojak Singapura,Nasi Ayam Singapura dan etc etc .But Nasi Lemak is ours.."NASI LEMAK TRULY MALAYSIAN"


Asalnya Nasi Lemak  menjadi favourite breakfast choice because memberi tenaga yg banyak kalori untuk kaum petani yg membanting tulang pagi petang ,tapi kalau kita yg duduk kerja di office makan 2 bungkus hmmm alamtnya sendiri mau ingat lah kannnNasi lemak tak lah memudaratkan…tapi setiap apa kita makan kena sederhana jangan berlebih sebab buleh mengundang masalah berat badan..bukan sebab Nasi Lemak,tapi pengambilan nasi lemak ituwww.Sebungkus share lah kalau perut tu tangki kancil.
Kalau tangki sedan makan sebungkus basic sudah lah kann..ni Perut Kancil, selera Macam Lori satu tan…tuu dia Nasi lemak semua ada ayam,paru,sambal ,telur goreng dan rebus  fuuuuhh.Tapi kalau nak makan almost every day, ganti ngan susu lemak rendah dan lebihkan sayuran kangkung,timun atau tomato.Anyway itulah makanan ruji orang Malaysia,dok lah mana kat dunia ni pon teringat kat Nasi Lemak.Regardsles our   races..baikMelayu,India ,Cina,Kadazan,Portugese,Eurasian,Bidayuh,Iban dan Lain Lain  semua makan Nasi Lemak dan ada yg buleh masak nasi lemak.Rasa akan berbeza sebab air tanagn masing-masing that's what makes as "Malaysia Truly Asia"  :)

“Malaysians' love affair with the traditional dish has more than a historical bearing -- the attachment may be emotional, too.” Chef Wan

2 comments: